Fiat 500

Fiat 500 började tillverkas 2007 – 50 år efter produktionsstarten för sin föregångare med samma namn. Med mycket design hämtat från den klassiska modellen har Fiat 500 kommit att bli en riktig populär modell med en miljon tillverkade exemplar år 2012.

500 är en liten stadsbil med fyra säten som blev en nystart för italienska Fiat. Den byggde på en konceptbil från 2004 som gick under namnet Fiat Trepiuno. Vid lansering kom den riktiga modellen med tre motorer. En diesel på 1,3 liter och 75 hästkrafter, samt två bensinmotorer – en 1,2 liters med 60 hk, och den större 1,4-litersmotorn på 100 hk. Med den minsta bensinmotorn samt dieseln klassades modellen som miljöbil. Bäst förbrukning gavv dieseln, med 4,2 liter/100 km.

Modellen var den första bilen med sin längd, på 3,5 meter, som fick fem stjärnor i Euro NCAP. På vägarna är komforten helt acceptabel. Styrningen är enkel och bilen rör sig som du vill att den ska. Medan den rör sig smidigt inom stadskärnan kan man även utan problem rusa fram på motorvägen utan för höga ljudnivåer. Med hjul som i princip sitter i varsitt hörn av bilen ger 500 en roligare gokart-liknande känsla.

I sin lilla storlek erbjuder 500 inte mycket utrymme. Fyra vuxna i bilen är inte riktigt det bästa alternativet, och längre åkturer i baksätet blir obekväma. Fäller man ner baksätet får man in lite last om man så vill, men att köpa en Fiat 500 för stora transportbehov är inte riktigt tanken.

En rolig aspekt med modellen är att den vid nyköp kunde (och kan) göras väldigt personlig, med bland annat en rad olika dekal– och färgalternativ, såväl som olika utrustningsnivåer och fälgar. Detta är något som nog inte undgått en med de otaliga 500 man ser på vägarna idag.

2015 avslöjas ett facelift av modellen som innebär bland annat en ny design på grill och strålkastare, vilka får inbyggda varselljus. Andra ändringar inkluderade nya fälgar, färgalternativ, nya bakljus, och till viss del omarbetad interiör.

Bilen finns än idag som ny hos återförsäljare men med den höga produktionen hittar du en hel del exemplar på andrahandsmarknaden.