Vid köp

pexels-photo-97079-large

Utöver information om olika begagnade objekt tycker vi att det är viktig att du har koll på vad man ska tänka på vid ett bilköp. Nedan följer en guide på de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du är på span efter ett nytt fordon!

Research

Det första tipset vi kan ge är att undersöka ordentligt vad bilen har för egenskaper och eventuella kostnader. Exempelvis kan sådan information vi förser om olika bilmodeller här på bilsalongen.se vara av yttersta relevans. Kolla upp vilka fel som är vanliga med bilen, om den brukar vara utsatt för rost, eventuella reparationskostnader o.s.v. En billig bil kan i slutändan bli en dålig investering om den bara medför massa verkstadskostnader!

Värdeminskning

Att fundera på vad en ny bil kommer vara värd när du väljer att sälja den en dag i framtiden kanske inte är det roligaste. Det är däremot just det du behöver göra om man ska göra ett smart bilköp. Fordon kommer i de flesta fall sjunka i värde, men väljer du rätt exemplar behöver förlusten inte vara så farlig som man tror. Kolla exempelvis efter modeller med neutrala färger, ”lagom” stora motorer–d-v.s som inte är onödigt svaga eller har för hög förbrukning–fem dörrar i mån av tre o.s.v. Tänk på att det utförande som passar dig just idag kanske inte är attraktivt för en eventuell köpare i framtiden, så en bil med den lite mindre motorn och bättre förbrukning kanske är en bättre investering.

Ta exempelvis Land Rover Discovery II som vi skriver om här på siten. Med V8 motor blev förbrukningen för hög för många köpare, och den 5-cylindriga dieselmotorn blev därmed mer eftertraktad på andrahandsmarknaden.

Försäkring

En inte alltför ovanlig fälla som folk råkar ut för är att de går för en billig bil i hopp om att få ned kostnaderna, för att sedan få reda på att försäkringen är dyr. Många bilar kan trots sitt förmånliga pris ha höga försäkringspremier. Ta reda på detta innan du åker för att provköra bilen.

Motsatsen kan givetvis även gälla också. I vissa fall är andrahandsvärdet på en bil lite högre än vad man kan tycka att den är värd, men det kan löna sig om försäkrings- och övriga driftkostnader är låga.

Service

Service ska utföras vid bestämda intervaller under en bils livstid, något som vissa försäljare utnyttjar genom att försöka sälja bilen precis innan det blir dags för en större och mer kostsam service. Titta igenom bilens servicehistorik och var säker på att bilen har servats nyligen, eller att det är ett tag kvar till nästa tillfälle.

Grundregel

En regel som kan kännas självklar men som vi fortfarande känner oss tvungna att ta upp är: förutsatt att du inte är säker på att du har råd med flera bilar samtidigt, köp inte en ny bil innan du fått den gamla såld! Man kan vara övertygad om att ens nuvarande fordon kommer säljas fort och smärtfritt, men det finns aldrig någon garanti. Risken är inte bara att du blir fast med två fordon och dubbla kostnader, utan även att den gamla bilen säljs för mindre än vad du hade räknat med, och att mellanskillnaden blev mer än planerat.

Säljer du din bil utan inbyte och behöver ett fordon under mellantiden finns det ett flertal tjänster som erbjuder långtidshyra av bilar till ett förmånligt pris.